rokforbud-logga

Allt du behöver veta om rökförbud

Rökförbud för e-cigaretter

Det nya rökförbudet för uteserveringar och andra utomhusmiljöer som trädde i kraft 1 juli 2019 omfattar inte bara tobaksrökning, det är nu också förbjudet att röka elektroniska cigaretter och vattenpipa på uteserveringar.

Tidigare har det faktiskt varit tillåtet att röka e-cigaretter både inomhus och på uteserveringar. Det har varit upp till restaurangägaren att bestämma om det skall vara tillåtet eller inte.

Forskning visar att när det gäller passiv rökning så förekommer inte detta när det gäller e-cigaretter och vattenpipa som röks utan tobak. När det gäller e-cigaretter så visar forskning att dessa är upp till 95 % mindre skadliga en konventionella cigaretter som innehåller tobak.

Det nya rökförbudet har lett till stora problem för så kallade vattenpipe-caféer som har växt fram i de flesta större städer. Flera av dessa caféer har fått upphöra med sin verksamhet efter att det nya rökförbudet har trätt i kraft.

Det finns inga möjligheter att göra undantag från rökförbudet som gäller uteserveringar. Den enda möjligheten är att inrätta ett rökrum inomhus där man kan röka, utomhus får ingen rökning ske vare sig på uteserveringen eller i närheten av entrén.

I Stockholm har vissa större uteserveringar tack vare undantagsregler inrättat rökrutor på behörigt avstånd från serveringen där ingen mat eller dryck får medtages. I Göteborg och andra städer tillåts inte denna typ av undantag och för att få reda på vad som gäller måste detta prövas rättsligt.

Copyright Rökförbud.se 2019-2023