Allt du behöver veta om rökförbud

Rökförbud på uteserveringar

Den 1:e Juli 2019 ändras tobakslagen och det införs rökförbud på en rad nya platser som till exempel uteserveringar. Men det är inte bara stopp för cigarettrökning – det kommer även att vara förbjudet att röka vattenpipa eller e-cigaretter.

Anledningen till att man inför det utökade förbudet är att man vill av-normalisera rökningen genom att minska antalet allmänna platser där man kan röka.

Inga undersökningar har ännu visat att passiv rökning utomhus skulle orsaka några hälsoeffekter enligt vad forskare inom området kommit fram till.

Från krögarhåll har det varit blandade reaktioner på den nya lagen. Många krögare tycker att det är positivt att arbetsmiljön blir bättre för personalen men att det blir ett extra arbete att ingen röker på uteserveringen.

Förutom uteserveringar gäller det utökade förbudet även entréer till rökfria lokaler som allmänheten har tillträde till, inhägnade platser huvudsakligen avsedda för idrottsutövning och lekplatser. Dessutom omfattas även busshållplatser och taxifickor.

Om någon trots förbudet röker på en uteservering eller vid entrén till en lokal där rökförbud gäller inte rättar sig efter tillsägelse kan denne avvisas med hjälp av polis eller ordningsvakter.

© 2023 Rökförbud