Bättre än i butiken: hur man saltar röd fisk på ett välsmakande sätt

Prova att salta fisk hemma en gång och du kommer inte att vilja köpa den.

Hur man betar röd fisk – subtiliteterna i heminläggning / depositphotos.com

Vanligtvis köper vi lätt saltad röd fisk: om vi är vana vid att göra det, eller om det inte finns tid att laga mat. Oftast vet vi dock helt enkelt inte hur man saltar fisk hemma. berättar vilken typ av saltning du ska välja och hur du saltar röd fisk ordentligt, så att den blir godare än butiksfisk.

Tidigare har vi berättat hur man tillagar kött och fisk på rätt sätt.

Hur man väljer fisk för inläggning

Du kan beta vilken fisk som helst – lax, öring, rosa lax, chumlax – det beror på dina preferenser. Om du gillar fetare fisk med oljigt kött, ta lax och öring, medan rosa och chumlax har magert, till och med torrt kött.

Du kan salta både hela fiskar och filéer. Det är enklare och billigare att köpa en fiskfilé med skinnet på och inte bry sig om att skära. Det finns en viktig punkt här: skinnfria filéer är inte lämpliga för betning.

Det är inte nödvändigt att fisken är färsk, du kan också salta fryst fisk, bara innan saltning ska den avfrostas genom kylskåpet. När du väljer fryst fisk, se till att det inte finns någon is på den och att den har naturlig färg.

Hur man saltar röd fisk – torrsaltning

Det finns två sätt att salta fisk: torrt och vått.

Torr Ambassadör – är den klassiska metoden. Den använder endast torra ingredienser: salt, socker och kryddor. Dessa gnids in på fisken, läggs i en skål och skickas under en henge. Alternativt kan fisken lindas in i folie eller film.

Ibland kan flytande komponenter användas vid torrsaltning: till exempel tillsätts apelsinjuice istället för socker.

För torrsaltning ta 2 msk. salt och 1 msk. socker per 1 kg filéer. Om så önskas kan du tillsätta malen svart- eller vitpeppar och dill.

Saltningsprocessen tar minst 12 timmar, men om du vill få en mer salt fisk kan du låta den ligga i 24 timmar.

Hur man saltar röd fisk i saltlake – våtsaltning

Våt saltning – är en metod där man häller saltlake (vatten + salt + socker) över fisk. Ibland ersätts sockret med honung, vilket gör att fisken smakar mer delikat.

Koka i saltlake är särskilt bra mager fisk – rosa lax, keta. Förresten, denna metod används för snabb saltning av fisk i bitar.

För saltlake per 1 liter vatten ta 3 msk. salt och 1 msk. socker. Du kan lägga till valfri lagerpeppar, ärtor av oregano eller svartpeppar, kryddnejlika. Koka upp saltlösningen och låt den sedan svalna.

Fisken bör lämnas i saltlaken i minst 6 timmar, du kan till och med längre, beroende på storleken på biten och dina smakpreferenser.

Hur man betar röd fisk på 2 timmar – expressbetning

Fisken ska skäras i tunna skivor (ca 5 mm), häll saltlösningen i 1-2 timmar. Ta sedan ut fisken ur saltlaken, smörj den med vegetabilisk olja och låt den stå i kylen i ytterligare en timme.

Hur man saltar röd fisk ordentligt – 5 viktiga punkter

Och några fler inläggningsregler som vi rekommenderar att du håller dig till:

  • Salt bör användas grovt, eventuellt havssalt.
  • Vid torrsaltning av fisk ska saltet gnidas in på alla sidor av fisken, även på skinnet.
  • Socker får inte tillsättas, men det hjälper till att bevara fiskens täthet och form, gör smaken mer delikat och avslöjar den.
  • För saltning är det bättre att ta glas, emaljerade, keramiska rätter – metallrätter kan ge fisken en obehaglig smak.
  • Förvara lättsaltad fisk i kylskåp i högst 3 dagar.

Professionella kockar rekommenderar inte att förvara lättsaltad fisk längre. Det är bättre att laga den i små portioner och vid behov salta den igen.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog Rökförbud
Lämna ett svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: