Många ukrainare älskar kokt majs, men inte alla vet hur den ska tillagas.
Hur länge man ska laga majs och vad man ska lägga till i potten / collage , foto av depositphotos.com
För att majsen ska bli välsmakande måste du köpa rätt kolv. Ta hänsyn till att kornen ska passa tätt mot varandra, vid beröring vara mjuka men elastiska. Mjölkvita eller ljusgula korn samt gröna och täta blad – ett tecken på en bra produkt. kommer att berätta hur mycket du ska laga ung majs i en kruka.
Hur man lagar ung majs och vad man ska lägga till i vattnet
Innan du kokar majs bör den rengöras noggrant – ta bort bladen och håren och lämna bladen, men kasta bort håren. Ta en stor kruka eller skål, lägg de tvättade bladen på botten. Placera de tvättade majskolvarna ovanpå bladen (de ska helst vara lika stora – det hjälper dem att koka samtidigt), täck dem med de återstående bladen.
Koka upp vatten i en vattenkokare och häll det branta kokande vattnet över majsen. Om du inte är säker på kolvens kvalitet, kom ihåg vad du ska lägga till majsen när du kokar för 100% mjukhet i produkten. Du kommer att vara tillräckligt vanlig bakpulver – bokstavligen på spetsen av en kniv eller en tesked. Soda mjukar upp även den äldsta kolven, om du inte har turen att köpa en.
Sätt potten på spisen och sätt på värmen. Från det ögonblick vattnet kokar, ta tid på hur länge du behöver koka majsen. En ung kolv räcker i 20-25 minuter, medan en gammal bör kokas i minst 2 timmar. I slutet av tillagningen, ta bort locket och smaka på majsen – om kärnorna är mjuka och saftiga är produkten klar. Stäng av elden, töm vattnet och täck potten med ett lock, med en handduk ovanpå. Denna metod för ångning i 10-15 minuter hjälper kärnorna att bli ännu mjukare och saftigare.
När du serverar majsen till bordet kan du gnida in varje kolv med smör och salt efter smak.