Ett trick hjälper dig att förbereda en utsökt sidrätter.
Hur och hur mycket man ska laga bovete – tips / collage , foto av depositphotos.com
Bovete är inte svårt att koka, det är mycket svårare att göra det så att gröt i slutändan blev smulig, smakfull och näringsrik. För att göra detta måste du följa några tips – ta reda på hur du lagar bovete ordentligt och vad du behöver lägga till i vattnet.
Hur man kokar bovete på vatten i en kastrull
Om du regelbundet köper vanliga gryn i stora kilogrampåsar är det bättre att laga det i en kruka. Det är önskvärt för denna teknik att välja en behållare med tjocka väggar – den fördelar temperaturen jämnt och tillåter inte bovete att brinna eller förbli underkokt.
Innan du börjar laga mat bör gryn sköljas flera gånger med vatten för att ta bort skräp och damm. Lägg dem sedan i en kastrull, häll på rent dricksvatten, täck med lock och koka bovete tills vattnet kokar på medelhög värme. När du ser att vattnet har kokat bör elden minskas till ett minimum och tillsätt en halv tesked salt. Glöm inte heller hur länge du ska laga bovete – som regel räcker det med 20-25 minuter för att laga den perfekta gröt.
VIKTIGT: Rör aldrig om gryn med en sked eller spatel, annars bränns de eller kokar ojämnt.
Hur man lagar bovete med smör
Inte alla hemmafr använder smör när de lagar sådana gryn, men om du vill få en riktigt god sidrätter är det bättre att ändra vanan. Det finns inget komplicerat i hur man lagar bovete – proportionerna är väldigt enkla. För 1 kopp gryn måste du använda 2 koppar dricksvatten, om du vill att gröt ska bli tät och torr. De som gillar en viskös konsistens, vi råder dig att hälla mer vätska – 2,5-3 koppar.
Det är bättre att tillsätta smör i slutet när bovete redan har kokat helt. Precis i det ögonblick då du stänger av elden, tillsätt smör, rör om, täck potten med ett lock och täck med en handduk. Att vara i värme och komfort kommer bovete att absorbera smöret och öka i volym, kommer att bli saftigt och näringsrikt.
Användbar Lifehack: Om du tvivlar på grynens kvalitet kan du torka dem i 3-5 minuter på en torr panna innan du lagar mat, då blir de definitivt smuliga.