Inte all ister är lika användbar – vi berättar vilken produkt som är bättre att vägra för att inte ”tjäna” hälsoproblem.
Vilken ister är mest skadlig / foto depositphotos.com
Lard är en populär ukrainsk produkt som finns i nästan alla kylskåp. Det mättar bra, kan lagras i flera år och enligt nutritionister – ister är mycket användbart. Men inte alla av dem är det. fick veta vilken typ av ister och vem som kan äta den utan rädsla, och vilken typ som tvärtom är skadlig för hälsan.
Späck är ett fettlager som innehåller vitaminer, fleromättade fettsyror, antioxidanter och är rikt på selen. Fördelarna med ister är svåra att överskatta: det stärker immuniteten, motstår cancer, skyddar blodkärlen från åderförkalkning, förbättrar ämnesomsättningen och har en god koleretisk egenskap. Men som det visar sig är inte all ister lika användbar.
Vad är skadlig ister
Det finns olika typer av ister: rå saltad, rökt, kokt och stekt. Bland dem alla är det bara råsaltat ister som är nyttigt att äta – efter saltning förlorar det praktiskt taget inte sina användbara egenskaper.
Vid kokning ”lämnar” de användbara ämnena helt enkelt ister. Det mest skadliga är rökt ister och stekt ister. Sådan bearbetning i produkten bildar cancerframkallande ämnen som är skadliga för hälsan, och genom att missbruka den kan du ”tjäna” pankreatit, kolecystit, gallsten och högt kolesterol i blodet. Därför rekommenderar läkare att vägra stekt och rökt ister eller åtminstone inte låta sig bäras med det. Men inte alla kan äta rå saltad ister.
Vad är faran med rå ister och vem bör inte äta det
Rå men saltad ister kan också vara hälsofarlig för vissa människor. Läkare rekommenderar inte att äta det:
- för leversjukdom;
- med njursjukdom;
- med kolelithiasis;
- för pankreatit;
- för kolecystit;
- vid störningar i lipidmetabolismen;
- överviktiga personer – kan endast användas efter individuell konsultation med en dietist.
Läkare varnar också för att du inte ska äta gammal gul ister – den kan innehålla cancerframkallande ämnen och toxiner som är skadliga för kroppen.
Det mest användbara är osaltad rå ister. Det kan ätas varje dag, men inom rimliga gränser – 20-25 g, vilket är 1-2 bitar.
Tidigare berättade vi i detalj varför du vill äta ister och vilka fördelar det är.