Du kan inte förvara soppa i dem eller laga mat i dem: dessa kastruller används av nästan alla

Få hemmafr vet vad som kan lagas i en aluminiumgryta och vad som absolut inte är tillåtet.

Du bör välja rätt redskap för matlagning / collage , foto av depositphotos.com

Sovjetunionens aluminiumkokkärl finns fortfarande i många människors kök – för det första för att det är hållbart och för det andra för att det är bekvämt att laga mat i det. Många tycker att materialet är helt obetydligt, men förgäves kommer att berätta vad du inte kan laga mat i aluminiumkokare och av vilken anledning.

Varför du inte kan laga mat i aluminiumkokkärl

Köksredskap tillverkade av detta material på 2000-talet används ganska ofta i hemmet. Det är lätt, hållbart och har god värmeledningsförmåga. Men förutom fördelarna finns det också nackdelar, så det är viktigt att veta vad aluminium avger när det värms upp och vilka faror som finns med mat som tillagas i en aluminiumgryta.

Det är känt att metallen vid höga temperaturer interagerar med syre. Vid upphettning sker reaktioner med svavel, fosfor, kväve, kol och jod. En aluminiumpanna kan bli mörkare av sura produkter, vilket förändrar både utseendet på kokkärlet och smaken på maträtten.

Vad du inte bör göra i aluminiumkokkärl

Det är strängt förbjudet att tillaga maträtter som innehåller sura produkter – citroner, tomater, vinäger eller ängssyra – i aluminiumkärl. Följaktligen innehåller listan över saker som inte kan tillagas i aluminiumkokkärl:

  • borsjtj;
  • sköldar;
  • tomatsoppa;
  • andra rätter med tomater;
  • saltad fisk;
  • rätter med rödbetor;
  • kompott;
  • sylt;
  • sura såser;
  • marinader;
  • mjölk.

Unga mammor bör också veta om det är möjligt att tillaga barnmat eller värma barnmat i aluminiumkokkärl. Tyvärr inte – under tillagningen blandas 1-2 gram aluminium med maten och kan lagras i levern, vilket är helt onödigt för barnet.

Går det att koka kolodetter i en aluminiumgryta?

När det gäller om du kan koka kött i en aluminiumkruka eller laga mat som inte innehåller sura produkter, är allt säkert. Du kan säkert laga kött- och fiskbaserade buljonger och dumplings. Det är också säkert att koka pasta, potatis, zucchini och aubergine i en aluminiumgryta.

Läs också om detta:

Är det möjligt att koka ägg i en aluminiumpanna? Naturligtvis ja, eftersom ägg är protein finns det inga syror där. Dessutom kommer du att rengöra äggen efter att du har kokat dem, och även om det finns lite aluminium kvar på skalet kommer det att hamna i soporna. Dessutom kan du koka vatten i aluminiumkokkärl utan att vara rädd för din hälsa.

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 4 from 5 )
Blog Rökförbud
Lämna ett svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: