Vi berättar hur man dricker vodka ordentligt – vilka snacks hjälper till att undvika baksmälla, och vilka tvärtom kan orsaka hälsoproblem.
Hur man dricker vodka ordentligt / collage , foto freepik.com
Du borde veta hur man dricker vodka, eller snarare, att snacka på den. Många ignorerar detta ögonblick av festen och mycket förgäves: fel mellanmål sparar inte bara från snabb berusning och baksmälla, utan tvärtom kan bidra till det. Vad du inte ska snacka på 40-graders och vad som bäst kombineras med vodka – vi berättar nedan.
Vad är det bästa sättet att snacka på vodka
Den första frågan på dagordningen: Är det bättre att dricka vodka eller snacka på det? Enligt läkare är det rätta att göra att snacka och tvätta ner det. När vi snackar fördelas alkoholen i maten, det vill säga den kommer inte omedelbart ner i magen och kroppen får inget slag. Vatten, som vi dricker, spädar ut alkoholen som redan finns i magen – det vill säga betydelsen är ungefär densamma.
Samtidigt säger experter, om du dricker vodka, och inte mellanmål, berusning kommer snabbare. Men det är mycket nödvändigt att ta en paus för ett glas vatten mitt i en fest, eftersom alkohol uttorkar organismen. Här pratar vi om ett glas rent vatten, inte om söta drycker eller juice – de kommer bara att skapa en extra belastning på levern och slemhinnan i mag-tarmkanalen. Därför, trots populariteten hos vodka + juice-cocktails, när man frågar vilken juice man ska dricka vodka med, svarar läkare otvetydigt: det är inte nödvändigt att dricka med juice, det är bättre att ha ett mellanmål.
Hur man snackar på vodka
Regel ettVodka måste intas som mellanmål – alkohol på fastande mage orsakar inte bara snabb berusning och kraftig baksmälla, utan också matsmältningsproblem.
Regel två: du bör snacka på vodka med rätt mat, vilket inte ger dig berusning på en gång och tjänar en stark baksmälla. Det är bättre att äta lite av det än att skjuta kilo av lite mat i dig själv, vilket blir svårt att smälta.
Vad man ska snacka på vodka för att undvika baksmälla:
- magert kött, fjäderfä, fisk – proteiner och fetter i produktens sammansättning förhindrar alkoholens effekt på kroppen och minskar absorptionen av alkohol, men (!) Produkten ska inte vara fet, eftersom fetter ger en belastning på bukspottkörteln, levern och gallblåsan, och i kombination med alkohol fördubblas denna belastning;
- surkål och andra fermenterade grönsaker, t.ex. sura gurkor, rödbetor, lök – probiotika hjälper matsmältningen och kan lindra baksmälla på morgonen;
- smörgåsar med röd kaviar – kaviar innehåller mycket fett och protein, vilket minskar absorptionen av alkohol i blodomloppet, men det är bättre att ta fullkornsbröd snarare än vitt bröd till en sådan smörgås.
Som mellanmål läggs ofta kallskänk på bordet – det är också en proteinrik produkt som anses vara ett hälsosamt mellanmål, och kostfiber i köttfyllningen i kombination med gelatin är bra för huden. Men personer med högt kolesterol bör vara försiktiga med coldcake – maträtten har en hög fetthalt, vilket kan förvärra problemet.
Börja festen läkare rekommenderar med färska grönsaker – de innehåller fiber, som hjälper matsmältningen, men var försiktig med färska tomater – syrorna i dem, har en kraftfull effekt på magsäckens väggar, och i kombination med vodka irriterar kraftigt väggarna i dess slemhinna.
Vad man ska snacka vodka kan inte
Det är intressant att bland de mest populära snacksen för vodka finns livsmedel och rätter som inte bör snackas på:
- konserverade gurkor, tomater och andra grönsaker – när produkter innehåller mycket vinäger eller andra konserveringsmedel leder det till irritation i magslemhinnan;
- sill, pickles och salta rätter – de tar upp vätska, och vodka torkar också i sin tur ut kroppen;
- ister, feta och kaloririka produkter – även om ister anses vara ett klassiskt mellanmål, men som sagt ovan, i överflödigt fett påverkar bukspottkörteln, gallblåsan och levern negativt, och i kombination med alkohol är det en dubbel belastning, så om du snackar på ister – bara i begränsade mängder;
- stekt mat och andra varma rätter – påskynda absorptionen av alkohol och orsaka ytterligare belastning på matsmältningssystemet;
- senap, pepparrot, ketchup, majonnäs och andra kryddiga såser och rätter – skadar mag-tarmkanalen, särskilt om det redan finns problem med det, och ökar effekterna av vodka;
- sötsaker, inklusive söta frukter och bär – går inte alls att kombinera med vodka, om vi talar om smaksidan, och påverkar dessutom bukspottkörteln och hämmar bearbetningen av alkohol, och frukter och bär sätter också igång jäsningsprocessen i magen.
För att inte ge upp favoritsallader, som Olivier eller ”shuba”, rekommenderar läkare att lätta upp dem – klä dem inte med majonnäs utan till exempel med fettsnål gräddfil eller grekisk yoghurt.
Det är också viktigt att komma ihåg: oavsett hur ordentlig aptitretaren är på ditt bord, glöm inte måttet. Vodka (och annan alkohol) med måtta är mycket viktigare än en aptitretare. Och som nämnts ovan bör du se till att dricka tillräckligt med vätskor (vatten, osötade bitar eller ouzvar) för att undvika uttorkning.
Tidigare har vi berättat om hur man dricker rom på rätt sätt – vad man ska äta och hur man späder ut den.