Kan du äta ägg som är 3 månader gamla – hur man vet om ägg inte har blivit dåliga.
Länk kopierad
Hur man håller ägg färska länge / Collage: , foto: Pexels/Athena Sandrini, Pixabay/Peggychoucair
Huvud:
- Vid vilken temperatur kycklingägg lagras
- Varför kycklingägg inte ska förvaras i kylskåpet
Läs vår artikel ”Vad kom före – kycklingen eller ägget: forskare överraskade med ett oväntat svar”.
Färska kycklingägg kan lagras under en viss tid om de nödvändiga villkoren är uppfyllda. Vanligtvis är de markerade på produktförpackningen, men inte alla vet att det finns standardvillkor.
För att hålla äggen fräscha och lämpliga för konsumtion är det viktigt att övervaka deras hållbarhetstid och följa åtgärderna för säker förvaring. Detta är ämnet för as artikel.
Vid vilken temperatur förvaras kycklingägg
Enligt etablerade standarder kan färska ägg förvaras vid temperaturer mellan 0 och 20 grader Celsius. Det är dock möjligt att lagra ägg under en längre tid, men i detta fall måste temperaturregimen hållas vid -2 till 0 grader Celsius. Detta alternativ är dock endast möjligt i speciella industrikylskåp som upprätthåller den nödvändiga temperaturen och luftfuktigheten
Hur man håller ägg färska under lång tid
Det är viktigt att inte glömma reglerna för förvaring av kycklingägg, vilket hjälper dig att undvika oönskade problem med utgångna produkter.
- vid en temperatur på -2…0 grader Celsius kan ägg förvaras i upp till 90 dagar;
- hemma kan kycklingägg förvaras i 25 dagar.
Kan ägg förvaras i kylskåpet i 2 månader?
Specialister säger att det inte är värt att genomföra experiment om lagringstiden för kycklingägg, eftersom alla produkter har sitt eget utgångsdatum. Därför, ägg som har legat även i kylen i två månader eller mer, det rekommenderas att kassera, eftersom det blir farligt att äta dem. Dessutom överstiger hållbarheten för dietägg som regel inte en vecka.
Varför kycklingägg inte ska förvaras i kylskåpet
De allra flesta människor föredrar kylskåpet när de väljer var de ska förvara hönsägg, och på sätt och vis har de ett gott skäl till det. Forskning visar att bakterietillväxten faktiskt bromsas när äggen förvaras vid lägre temperaturer.
Men det finns en annan sida av myntet, faran ligger i det faktum att när äggen förvaras i kylskåp kan det bildas kondens på äggen. Denna fukt är en grogrund för alla typer av bakterier på skalet.
Mer nyheter:
Intressanta fakta om ägg
De vanligaste äggen som konsumeras är kycklingägg. Även om alla fågelägg kan konsumeras av människor. Det finns en praxis att konsumera ägg från vissa reptiler (t.ex. sköldpaddor).
Trots äggens näringsvärde kan konsumtion av ägg vara skadligt för hälsan på grund av risken att drabbas av salmonella eller allergi mot äggvita.
Vita ägg är lika hälsosamma som bruna ägg. Skalets färg är bara en genetisk egenskap och har ingen inverkan på näringsvärde, smak eller färskhet.
Den bästa platsen för ägg är i kylskåpet. Salmonellabakterier förökar sig inte vid temperaturer under 6°C.
Ägg håller sig längre om du lägger dem med den spetsiga änden nedåt. Detta beror på att den trubbiga änden har en luftbubbla som kan innehålla bakterier, så det finns en risk att de kommer in i ägget när du vänder på dem.
Ägg bör inte förvaras tillsammans med starkt luktande livsmedel. På grund av sitt porösa skal kan ägg lätt absorbera främmande smaker.
Det kolesterol som finns i ägg är inte farligt. Lecitin, som finns rikligt i äggulor, bidrar till att hålla kolesterolnivåerna normala och förhindrar därmed utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar.
Om du upptäcker ett fel, markera texten och tryck Ctrl+Enter för att informera redaktionen.