Hur man brygger grönt te på rätt sätt: tre nyanser som påverkar smaken

Grönt te är ganska krävande när det gäller bryggningsförhållanden.

Länk kopierad

Hur man brygger grönt te / collage: , foto: depositphotos.com

Du kommer att lära dig:

  • Varför grönt te har särskilda bryggregler
  • Vad är den optimala temperaturen för bryggning
  • Vilket misstag gör te bittert

Grönt te är en dryck som älskas av många ukrainare. Men för att bättre kunna njuta av dess smak måste du veta hur man brygger grönt te på rätt sätt.

Hur man bäst brygger grönt te

Experter på i-tea.club noterar att grönt te är mycket känsligt. Dess råmaterial är de övre bladen och knopparna som samlas in tidigt på våren. Det är därför grönt te kräver speciella bryggregler.

Använd i synnerhet vatten på flaska eller filtrerat vatten. Dessutom ska det vara ”mjukt” med lägsta möjliga salthalt (upp till 2 mg ekv/l). Använd inte kranvatten.

Te i mjölk eller mjölk i te: hur man gör det korrekt enligt etiketten.

Kan grönt te bryggas med kokande vatten

Grönt te kan inte bryggas med kokande vatten. Om du gör det kommer du bara att koka de mest späda bladen. Teet förlorar de flesta av sina läkande egenskaper och smaken blir bitter och sträv.

Vattentemperaturen för bryggning av grönt te bör vara 60-80°C. Ju kallare vattnet är, desto mer delikat blir smaken.

Hur man brygger gott grönt te

Grönt te avger nyttiga ämnen och spårämnen till vattnet, men efter 5 minuter börjar det avge för stora mängder koffein (tein), vilket gör teet bittert. Därför är den optimala bryggtiden för grönt te 3-5 minuter.

Hur man brygger grönt te: tre nyanser som påverkar smakenTe / Infografik:

Hur många skedar grönt te du behöver per kopp

För att få ett medelstarkt te, ta 1 g te per 100 ml vatten. Ungefär en tesked per 250 – 300 ml kopp.

Hur man brygger te på rätt sätt – video:

Vad vi vet om grönt te

Grönt te är en typ av te som framställs genom att man bearbetar tebladen på följande sätt: vissning + delvis torkning + vridning + extra torkning, även malning (t.ex. i Japan). Huvuduppgiften vid framställningen av grönt te är att bevara de biologiskt aktiva naturliga ämnen som finns i tebladen. Det är därför processen för att göra denna typ av te inte är ”aggressiv” och är underordnad målet att bevara de fördelaktiga ämnena i bladen – det vill säga det är ett lågfermenterat eller icke-fermenterat te.

Det färdiga torkade gröna teet ska vara grönt till färgen; om brygden mörknar till brunt, mörkgrått eller brunt är det ett tecken på dålig tekvalitet, enligt Wikipedia.

Läs också:

Om du upptäcker ett fel kan du markera den berörda texten och trycka på Ctrl+Enter för att informera redaktörerna.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog Rökförbud
Lämna ett svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: