Fans av den starka drycken måste känna till reglerna för dess konsumtion.
Whisky bör drickas klokt / collage av , foto av depositphotos.com
Aromatisk alkoholhaltig dryck gjord av korn, råg, vete eller majs föredras av många gourmeter. Men inte alla vet vad man ska snacka whisky med, när och hur man dricker det ordentligt för att njuta av buketten och uppskatta alkoholkvaliteten. fick reda på alla hemligheter och är redo att dela dem.
När och hur man dricker whisky korrekt
Innan du dricker whisky är det viktigt att veta om den bästa tiden på dagen för denna drink. Erfarna sommeliers anser att endast kvällen är lämplig för att njuta av den – på morgonen bör du inte hänge dig åt sådant företag. Det obligatoriska villkoret är att kyla drycken till 18-20 ° C annars kommer alla, även den dyraste kopian, att ha en obehaglig smak av alkohol. Det är inte nödvändigt att förvara flaskan i kylen, rumstemperatur är ett acceptabelt alternativ. Det mest framgångsrika whiskyglaset är ett rox-, gammaldags eller kortstammigt vinglas.
Du kan uppleva dryckens fantastiska smak och arom fullt ut genom att göra följande 5S-regeln:
- Sight – Bedöm whiskyn genom att vända glaset mot ljuset.
- Lukt – sniffa, andas in den väldoftande buketten.
- Swish – att avnjuta genom att ta en liten klunk och hålla drycken i munnen.
- Svälja – svälja med en eftersmak.
- Stänk – tillsätt en droppe vatten och smutta igen och njut av den förändrade smaken.
Den sista punkten är för övrigt inte obligatorisk att uppfylla, men skottarna, som är sanna kännare av denna typ av alkohol, rekommenderar att man följer de sex punkterna helt och hållet.
Vad du kan och inte kan dricka whisky med
Du måste försöka hårt för att hitta en person som kommer att råda dig att späda ut drycken med några andra vätskor – de flesta gourmeter håller sig fortfarande till möjligheten att smaka på den i sin rena form. Ändå är inte alla redo att konsumera det på detta sätt, men de vet inte vad de ska dricka whisky med, förutom cola. Valet av en extra drink beror på typen av alkohol:
- singelmalt – vatten;
- scotch – frukt- och bärjuicer;
- corn whiskey – kolsyrade drycker.
I det första fallet är utspädning nödvändig för att mildra den alltför syrliga smaken och minska styrkan. I det andra fallet, med scotch, är det tillåtet att tillsätta juice om sällsynta kornwhiskies är inblandade, men endast i ett förhållande mellan alkohol och juice på 3:1. Blandade Scotch-sorter bör aldrig spädas ut med någonting – dryckens rika och komplexa bukett kan lätt förstöras av smaker från tredje part.
Du kan också ta efter irländarna, som brukar dricka kaffe med whisky och komplettera den varma drycken med en avslappnande alkohol.
Vad bör inte blandas med whisky det är rätt, det är rätt citrusjuicer. Och trots att du i många barer ofta kan hitta cocktails med denna kombination, i anständigt samhälle är det osannolikt att sådant helgerån kommer att godkännas.
Intressant fakta: Skottar tror att det är absolut omöjligt att lägga is till whisky, för först kyler drycken ner, men sedan blir den varm igen från handflatorna och fingrarna – det är bättre att använda speciella kylstenar. Och det faktum att is har en negativ effekt på dryckens smak förvirrar inte samma amerikaner alls, så i USA kastar de säkert några kuber fryst vatten i ett glas med bourbon. Vem exakt man ska ta ett exempel från och vems sida man ska ta – det är upp till dig.
Vilket är det bästa sättet att äta whisky i sin rena form?
Personer som inte kan dricka stark alkohol i ren form bör komma ihåg vad riktiga gourmeter tar som aptitretare till whisky för att inte förstöra dryckens smak och för att uppskatta dess kvalitet.
Single malt eller blended sorter passar bra till mörk chokladkaka, äpplen eller päron, kyckling- och kaninkött. De som dricker rågwhisky kommer att älska denna kombination med rökt fisk. Grillat fläskkött framhäver perfekt smaken av whisky, och en rökig öländsk whisky serveras bäst med en biff. Ett universellt alternativ för alla sorters alkoholhaltiga drycker som vi pratar om idag skulle vara att ost – snabbt, enkelt och gott.
Höger kan inte användas som aptitretare sådana livsmedel och rätter:
- sötsaker;
- bakverk;
- kryddig mat;
- fett stekt kött;
- inlagda grönsaker och marinader;
- rätter med tillsatt vinäger.
Observera att bland de tillåtna godsakerna finns grillat kött och fågel, vilket inte är samma sak som en hemlagad, fet bit av ett djurkadaver.
Vad man kan äta till whiskey och cola
De som föredrar att späda ut alkohol med kolsyrat vatten, det kommer inte att vara överflödigt att komma ihåg vad man ska snacka whisky för att undvika baksmälla, eftersom cola kan förbättra effekten av alkohol och orsaka snabb berusning.
Den bästa gastronomiska parningen anses vara:
- ost;
- sushi;
- röd fisk;
- skaldjur;
- Bayerska korvar;
- choklad;
- lamm och nötkött.
Om du vill servera frukt är melon det perfekta alternativet. Den kommer att kunna tona ner den mångfacetterade smaken av whisky och cola och komplettera den unika tandem som de två dryckerna utgör.