Hur man kontrollerar smör: 3 huvudtecken på naturlighet

Producenter av produkter från olika prissegment kan förfalska smör.

Hur man kontrollerar smörets naturlighet / foto depositphotos.com

Du har köpt smör, men smaken eller färgen väcker tvivel om dess kvalitet och naturlighet? kommer att lära dig hur du kontrollerar smör hemma.

Bara förra året steg priset på smör i Sverige med 22%. Idag kostar ett paket smör som väger cirka 200 gram i stormarknader – från 59 till 87 hryvnia. Fler och fler producenter kan börja sälja förfalskningar och vill spara pengar. Och priset spelar ingen roll här: både producenter av ”dyrare” smör och producenter av billigare varianter kan släppa ut en blandning av fetter av okänt ursprung och inte säga ett ord om det på etiketten.

Tidigare har vi redan berättat för dig hur du kontrollerar kvaliteten på keso hemma. Låt oss nu förstå hur man identifierar äkta smör för att sluta förlora pengar genom att köpa förfalskat smör.

Hur man testar smör i vatten – enkelt test med kokande vatten

Testet i varmt vatten är ett av de mest effektiva. Kvalitetssmör ska lösas upp helt i vattnet och få en mjölkaktig färg. Observera: oljan ska lösas upp utan någon fällning och i ännu högre grad utan ”flingor”. Förekomsten av sådana är en mycket dålig signal.

Kontroll av smör genom frysning

Riktigt kvalitetssmör vid låga temperaturer bör helt enkelt ”frysa”. Om det finns vegetabiliska fetter i det kommer de inte att låta det göra det. Därför är ett av de mest effektiva sätten att kontrollera smörets naturlighet att frysa det. Du bör försöka hugga en fryst smörkaka. Om du ser smulor under kniven i stället för släta lager är det ett säkert tecken på bra smör.

Hur man kontrollerar smöret i en stekpanna

Hur man identifierar riktigt smör / illustration depositphotos.comHur man identifierar äkta smör / illustration depositphotos.com

Ett bra sätt att testa denna produkt är direkt i tillagningsprocessen. Observera hur produkten du köpt beter sig när den värms upp. Ett bra smör som kastas i en upphettad panna avger en behaglig mjölkig smak och ger en karakteristisk crema.

Läs också om detta:

Hur man testar smör med jod och mangan

Det finns också flera sätt att kontrollera smör med hjälp av apoteksmedel – jod och mangan. Båda metoderna är inte tillräckligt informativa, men de har rätt till liv.

Mangan hjälper dig att avgöra om det finns vegetabiliskt fett i smöret. Tillsätt oljan i en lösning av mangan och se om färgen ändras. Om vätskan blir ljusare innehåller din olja endast animaliska fetter.

Med jod kan du ta reda på om det finns billig palmolja i sammansättningen. Tillsätt jod till oljan upplöst i varmt vatten och titta på reaktionen. En naturlig produkt kommer inte att reagera, och efter några timmar kommer det inte att finnas några spår av jod. Om lösningen har blivit brun – dåliga nyheter, troligtvis har du en förfalskad produkt framför dig.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog Rökförbud
Lämna ett svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: