Vi berättar hur man lagar kutya från vete – vilken typ av spannmål man ska ta och om man behöver blötlägga det.
Hur man lagar kutya korrekt / depositphotos.com
Kutya – den viktigaste rituella maträtten vid jul. Man tror att den och uzvar nödvändigtvis måste stå på den heliga kvällen och på julbordet, eftersom kutya är värdinnan och uzvar – värden. Hur man lagar kutya från vete enligt det forntida ukrainska receptet, liksom när kutya bärs, berättar vi nedan.
Hur man gör kutya till jul – recept med vete
Numera tillagas kutya ofta på basis av ris- eller pärlklumpar, men i det autentiska receptet är skålen gjord av vete. Det kokas, sedan tillsätts ångad och riven vallmo med honung, nötter och i den moderna tolkningen – sultanas och andra torkade frukter. Den är klädd med ouzvar.
Jul kutya
Ingredienser:
- vete – 1 kopp* ;
- vatten – 1 liter (4 koppar);
- smör – 50 g;
- salt – efter smak;
- nötter (skalade) – 100 g;
- vallmofrön – 100 g;
- vatten – 200 ml;
- socker – 100 g;
- honung – 100 g.
*Grandglas för 250 ml.
För ouzvar:
- vatten – 1,5 liter;
- torkning (torkade äpplen och päron) – 250 g;
- sultanas – 50 g;
- honung eller socker.
Hur man lagar vete för kutya
Du kan göra det på två sätt – med eller utan blötläggning. Blötläggning av vete är nödvändigt om det är hårt vete – det var vad våra förfäder gjorde (förresten, sådant vete är smakligare och hälsosammare).
Vete ska tvättas väl, häll vatten (1:4) och låt stå i 10-12 timmar. Efter att ha tömt vattnet, häll igen i samma proportion, salta och koka på medelhög värme i ungefär en timme – tills det är klart (korn börjar spricka). Om vete är klart, men vätskan kvarstår, kan du kasta kornet på ett durkslag och låta rinna av. Tillsätt sedan det smälta smöret.
Hur man lagar vete för kutya utan att blötlägga det
Det är nödvändigt att ta mjukt vete eller polerat vete (det säljs vanligtvis förpackat i påsar i färdiga julkutya-set). Det bör tvättas om det behövs, häll vatten, salt och koka tills det är klart. Tillsätt smält smör.
Hårt vete kan också kokas utan blötläggning, men det tar längre tid att laga mat.
Hur man gör vallmofrön för kutya
Vallmon ska ångas först – häll kokande vatten över den och låt den stå. Häll sedan av vattnet och mala med en mortel för att göra vallmamjölk. Tillsätt honung och socker till vallmon och blanda väl.
Grovhacka nötterna, om så önskas kan du rosta dem.
För souzvar måste du hälla vatten över de torkade frukterna och låta dem koka, tillsätt socker, svalna sedan och tillsätt honung.
Tillsätt vallmosås till det kokta vetet, strö nötter på toppen. När du serverar, lägg till några skedar uzvar i kutya.
När ska man bära kutya 2024
Kutya äts på julafton – på den heliga kvällen. Det serveras till gudföräldrar, farföräldrar, ibland också till brorsöner och andra släktingar. Förutom kutya lägger de bröd och andra produkter (efter eget gottfinnande). Under hälsningen säger de vanligtvis:
God kväll! Helig kväll! Mor och far skickade kvällsmåltiden!
Vecherniks – de som tog med kutya – får godis, frukt, pengar i gengäld, gudbarn – gåvor.
Tidigare berättade vi vad du ska laga mat till nyåret 2025.