Vi berättar hur du kan rengöra gammalt fett från gallret på din spis som om det aldrig fanns där.
Hur man rengör gjutjärnsgaller på spishällen / depositphotos.com
Under tillagningen faller partiklarna på spisens galler och bildar ett lager av smuts. Om det inte rengörs omedelbart kan fett och sot ackumuleras i flera månader, och det är inte lätt att rengöra dem efteråt. bevisar att ingenting är omöjligt och berättar hur du rengör gjutjärnsgallret på en gasspis.
Tidigare talade vi om hur man rengör spisen från gammalt fett och sot.
Hur man rengör ett spisgaller med ammoniak i en påse
Ett av de mest populära sätten att rengöra gjutjärnsgaller är att använda ammoniak. Du måste lägga gallret på en plan yta, lägga en påse ovanpå och hälla ammoniak i en sprutpistol. Behandla sedan hela ytan på gallret, vänd påsen så att den behandlade delen av gallret var längst ner, spraya igen med ammoniak. Gör så tills hela gallret är behandlat, slå in det i en påse och låt det stå i några timmar.
När den angivna tiden har gått tar du ut gallren ur påsen, vädrar dem i 10-15 minuter och sköljer dem sedan med en svamp indränkt i varmt vatten. Du kan också använda en kemtvätt för att ta bort smuts från svåråtkomliga områden på gallren.
Hur man rengör ett gasspisgaller av gjutjärn – alternativ
Det finns flera andra beprövade metoder som du säkert kan använda om du behöver rengöra dina galler noggrant:
- Bakpulver – Blanda bakpulver och vatten till en gröt, bred ut den på gallret på gasspisen. Låt stå i 1-2 timmar, gnugga sedan med en svamp och skölj med vatten;
- vinäger – placera gallren i ett badkar, häll vinäger generöst över dem, låt stå i 1-2 timmar, skrubba med en styv borste och skölj med vatten;
- Senapspulver – blanda pulvret med vatten i förhållandet 2:1, sprid ut på gallret, låt verka i 1-2 timmar och skölj;
- Tvätt tvål – riv en tvål på ett rivjärn, lös upp i två liter vatten, låt gallren ligga i lösningen i 24 timmar, gnugga sedan med en svamp och skölj med vatten.
En annan metod som man inte tänker så mycket på, men som är lika effektiv som alla de tidigare kalcinering. Det går i korthet ut på att gallren med fastnat fett ska hållas över öppen eld under lång tid, då faller all smuts av av sig själv. Den som inte lossnar kan man trycka bort genom att gnugga den med en metallskrapa.