Hur många ägg du kan äta per dag och i vilken form de är hälsosammare: alla behöver veta det

Ägg kan lätt förvandlas från ett förråd av vitaminer till ett förråd av kolesterol, och hur man får maximal nytta av dem – läs vidare .

Vad är hälsosammare kokta eller stekta ägg, / foto depositphotos.com

Alla vet det faktum att kycklingägg är användbara. De innehåller mycket protein, vitaminer i grupperna A och B, Omega-3, folsyra. Men hur ofta kan de ätas och vilka ägg är hälsosammare – stekta eller kokta, mjukkokta eller hårdkokta?

Vi har redan skrivit vad som är fördelarna och skadorna med kycklingägg. Låt oss nu ta reda på hur man bäst äter dem.

Läkare säger att om en person lever en aktiv hälsosam livsstil bör den dagliga konsumtionen av ägg inte orsaka anledning till oro. Men hur många ägg du får äta per dag beror på flera faktorer, bland annat din hälsa och din fysiska aktivitetsnivå.

Huruvida du kan äta stekta eller kokta ägg varje dag – läkarnas ståndpunkt

Man tror att du i genomsnitt kan äta två eller tre ägg om dagen, men inte mer än sex i veckan. Men de som är aktiva i sport kan ha upp till sex ägg (men det är bättre att bara fokusera på äggvita) om dagen.

I vissa fall med användning av ägg bör vara försiktig. Till exempel personer med allergier och högt kolesterol. De sistnämnda rekommenderas att begränsa konsumtionen av äggulor.

De som noga övervakar sin vikt bör komma ihåg att ägg är ganska kalorifattiga (157 kcal per 100 gram) och dra slutsatser om hur mycket de ska äta, bland annat baserat på detta.

Är det möjligt att äta kokta ägg varje dag / foto depositphotos.comKan du äta kokta ägg varje dag / foto depositphotos.com

Vad du definitivt inte ska göra – äta stekt ägg varje dag. För det första – det är tråkigt, och det finns många varianter av hur man kokar ägg, så det finns ett brett fält för experiment. För det andra är det inte för inte som Storbritanniens National Health Service har klassat stekta ägg som det mest ohälsosamma sättet att tillaga dem – det är verkligen inte det bästa alternativet för din mage.

I vilken form är ett nyttigare ägg – en enkel förklaring

Svaret från experter på frågan om vad som är hälsosammare – kokta eller stekta ägg, otvetydig. Segern är för kokta (och utan salt) ägg. Stekta ägg är mer kaloririka (kaloriinnehållet i glaserade ägg på vegetabilisk olja eller animaliskt fett är mycket högre än för hårdkokta ägg – 200 vs. 160 kcal per 100 gram). Dessutom är de inte lika hälsosamma: glaserade ägg i olja är ett riktigt förråd av kolesterol, och många vitaminer och mineraler går förlorade under stekning.

När det gäller vilken typ av ägg som är hälsosammare – mjukkokta eller hårdkokta, kallas den bästa varianten av beredning de där äggulan förblir flytande (till exempel ”i en påse”, pashot). Så om mjukkokta och hårdkokta ägg är lika läckra för dig, är det bättre att föredra den första varianten av matlagning.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog Rökförbud
Lämna ett svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: