När du kokar ägg är det viktigt att komma ihåg de grundläggande punkterna för att behålla smaken och formen helt intakt.
Hur man kokar ägg ordentligt – enkla lifehacks / foto depositphotos.com
Det verkar som att koka kycklingägg vet hur man lagar kycklingägg, men ibland finns det problem med det. Även erfarna värdinnor gör misstag. Till kokta ägg alltid skalade väl och inte spricka i processen, måste du komma ihåg några enkla regler.
Tidigare berättade vi hur man gör ett pocherat ägg, och idag kommer vi att diskutera hur man kokar ägg korrekt.
Oftast är människor intresserade av vilket vatten man ska sänka ner ägg i – i kallt eller varmt vatten. I själva verket kan du laga dem i vilket vatten som helst, men det finns nyanser.
Vad är rätt sätt att koka ägg i kallt eller varmt vatten
Det finns två huvudsakliga sätt att koka ägg: i varmt vatten och i kallt vatten. Välj det bästa alternativet med tanke på förvaringstemperaturen för dina ägg. Om de är i kylskåpet – koka i kallt vatten, om de är i rumstemperatur i minst en timme – i varmt vatten. Låt oss överväga subtiliteterna i båda fallen en efter en.
Många hemmafr vet hur man kokar ägg i kallt vatten. Detta är en ganska bekväm och enkel metod, men efter att ha kokat vattnet är det viktigt att följa processen. För att göra detta är det nödvändigt att skölja äggen noggrant med vatten, sänka ner dem i ett kärl med kallt vatten och lägga dem på en måttlig eld.
Hur länge man ska koka ägg i kallt vatten:
- mjukkokt ägg – koka i 2 minuter efter kokning, sänk värmen;
- pocherat ägg – koka i 4 minuter efter kokning;
- hårdkokt ägg – koka i 7 minuter efter kokning, sänk värmen.
Du bör inte tveka om du kan lägga ägg i kokande vatten. I det här fallet är det viktigaste att komma ihåg nyckelreglerna. Det är bäst att laga ägg som är i rumstemperatur i kokande vatten. Om du doppar ägg från kylskåpet i kokande vatten kommer de att spricka omedelbart. Det kommer inte att påverka smaken för mycket, men formen kommer inte att återvända.
Det finns en enkel algoritm för hur man lagar ägg i kokande vatten. Lägg ett vattenkärl på elden och skölj äggen noggrant under rinnande vatten. När vattnet kokar, sänk försiktigt ner äggen.
Matlagningsnivåer:
- mjukkokt ägg – koka i 1 minut, ta bort från värmen och täck i 4-5 minuter;
- pocherat ägg – koka i 2 minuter, ta bort från värmen och täck över i 7 minuter;
- hårdkokt ägg – koka i 4 minuter på måttlig värme utan att vattnet kokar kraftigt.
I allmänhet väljer varje hemmafru ett bekvämare sätt att laga ägg, men det är nödvändigt att komma ihåg båda.
Förresten, för att få skalen att lossna från äggen bättre, försök att doppa heta ägg med kallt vatten efter kokning. Dessutom gör hemmafr ofta punkteringar på äggets botten för att bryta igenom skyddsfilmen. De hårdkokta äggen skalar sedan bättre.
Och för att förhindra att ägg spricker under tillagningsprocessen, försök att lägga till en matsked salt.