Även oerfarna kockar vet att spannmål ska sköljas före tillagning. Men är detta råd universellt?
Vilka spannmål tvättas inte före tillagning och varför / foto depositphotos.com
Många värdinnor vet att ris och bovete ska tvättas före tillagning. Sköljning hjälper till att förbättra inte bara konsistensen utan också smaken på gryn. Det hjälper också till att säkerställa att gröten inte klibbar ihop i slutet (vilket är där skräp och mjölavlagringar på kornen är de skyldiga).
Förutom att denna bearbetningsmetod inte är lämplig för alla spannmål. Det finns ett antal spannmål som inte tvättas före tillagning, eftersom det inte är meningsfullt: gryn, havregryn, couscous, ångkokt ris och bulgur. Vissa av dem har redan gått igenom tillräckligt med bearbetningssteg, andra absorberar lätt fukt och sköljning kommer att förstöra deras smak. Låt oss ta reda på vilka andra spannmål som inte alltid tvättas före tillagning och varför.
Tidigare pratade vi om vad man snabbt och enkelt kan göra av gårdagens semolina gröt.
Huruvida majsgryn ska tvättas innan du lagar gröt – nyanser
Åsikterna skiljer sig åt om det är nödvändigt att tvätta majsgryn innan du lagar gröt. Vissa recept råder dig att göra detta, medan andra starkt rekommenderar att du plockar gryn innan du lagar mat för hand och blir av med skal och olika föroreningar. I den här frågan kan du lita på produktens utseende – om gryn är ”ogräs” är det synligt för blotta ögat. I det här fallet är det bättre att skölja det. En sak är obestridlig – du bör inte blötlägga sådana gryn.
Koka majsgröt på mjölk, vatten (de kan blandas). Förhållandet mellan ingredienser beror på önskad densitet av gröt – om du tar 2-3 koppar vätska för 1 kopp gryn, blir gröt tjock, 4 – medium, mer – vätska. Koka i en tjockbottnad kruka på låg värme i cirka 40 minuter. Kryddor (socker eller salt, peppar, gurkmeja och andra kryddor efter din smak) bör tillsättas i början av tillagningen.
Huruvida man ska tvätta korngryn – rekommendationer
Frågan om du ska tvätta korngryn är inte mindre kontroversiell än frågan om majsgryn. Här beror allt också på produktens kvalitet. Korngryn behöver inte tvättas, men om oönskade föroreningar (stenar, skal etc.) märks kan de tvättas om. En sikt är också lämplig för detta ändamål.
Det som inte orsakar kontrovers är svaren på frågorna om hur och hur mycket man ska laga korngryn. För 1 kopp gryn tar vanligtvis 2-3 koppar vätska (vatten, mjölk eller deras blandning) – beroende på önskad densitet och närvaron av ett lock (utan det behöver du lite mer vätska). Salt eller socker tillsätts i början av tillagningen och koka – tills vattnet absorberas och förtjockas. Om så önskas kan smör tillsättas till den kokta gröt medan den fortfarande är varm.
Vilka spannmål tvättas inte före tillagning och varför / foto depositphotos.com
Är det nödvändigt att tvätta hirs – tips
Svaret på frågan om det är nödvändigt att tvätta hirs – det råder ingen tvekan, eftersom denna gröt anses vara den mest ”smutsiga”. Det bör tvättas från skräp och skal noggrant tills vattnet blir transparent.
Även smaken av gröt kan förbättras med hjälp av en stekpanna. För att göra detta är det värt att steka hirs innan du lagar mat. Detta hjälper till att ta bort den bitterhet som uppstår, eftersom denna spannmål snabbt kakas, och ger en nötaktig smak.
För att koka smulig hirsgröt, observera andelen gryn och vätska 1:2. Vatten, buljong eller mjölk är lämpligt för matlagning. Koka upp hirs och låt koka på låg värme. Vanligtvis tar det 20-30 minuter.