Ost är inte bara ett gott mellanmål, det är också en mycket hälsosam produkt, men inte alla typer av ost är det.
Det är värt att överväga vad som är användbar och skadlig ost / foto depositphotos.com
Det är känt att mejeriprodukter är mycket användbara. Ost förtjänar särskild uppmärksamhet, de är hårda, mjuka, med mögel och utan, salta och salta, aromatiska och inte så mycket. Men många människor vet inte vilken ost som är bäst för hälsan – det finns så många typer av dessa produkter att det är mycket lätt att bli förvirrad.
Experter healthline berättade för oss vilken ost som är den hälsosammaste och kosten. Det visade sig att bland de många typerna kan du välja en riktig ”vitaminbomb”.
Vilken ost är bäst att köpa – 7 mest användbara typer av ost
Mozzarella. Denna typ av mjuk vit ost, full av fukt, anses vara en av de hälsosammaste. Den är gjord av komjölk, den dyraste mozzarellaen är gjord av buffelmjölk. I 28 g av en sådan ost hittar du 6% av det dagliga värdet av natrium, 11% av det dagliga värdet av kalcium, 6 g protein och samma mängd fett, samt 1 g kolhydrater. Mozzarella innehåller speciella probiotika som förbättrar tarmfunktionen, ökar immuniteten och minskar inflammation i kroppen.
Ost med mögel. Den här ostens smak och doft faller inte alla i smaken, men finsmakare älskar den väldigt mycket. Den här typen av ost är rik på kalcium, som är mycket bra för skelettet och motverkar risken för benskörhet. I 28 gram ost med mögel finns 12% av dagsbehovet av kalcium, 14% av dagsbehovet av natrium, 8 gram fett, 6 gram protein och 1 gram kolhydrater.
Fetaost. Denna typ av ost läggs ofta till sallader. Mjuk, bräckt, vit och mycket öm – det är precis vad feta är. Denna ost är användbar för dem som vill gå ner i vikt. Den innehåller en speciell syra som är ansvarig för att bekämpa fett. 28 gram fetaost ger dig 14% av dagsintaget av natrium, 11% av dagsintaget av kalcium, 4 gram protein, 6 gram fett och 1 gram kolhydrater. – av fett och 1 gram kolhydrater.
Ostmassa. En mjuk och snövit typ av ost som är känd för nästan alla människor. Många människor vet inte, men det är keso som är rik på proteiner och natrium, det hjälper till att gå ner i vikt. Om du ännu inte har insett vilken ost som anses vara den hälsosammaste, finns svaret framför dig. 110 g keso innehåller 15% av det dagliga intaget av natrium, 9% av kalcium. En sådan portion innehåller 12 gram proteiner, 5 gram kolhydrater och 3 gram fetter.
Ricotta. Ofta kallad ”lightversionen” av keso, är denna mättnad rik på aminosyror och bekämpar kolesterol och högt blodtryck. En 124 g ricotta innehåller 20% av det dagliga värdet av kalcium, 6% av det dagliga värdet av natrium, 13 g fett och 9 gram vardera av protein och kolhydrater.
Parmesanost. Denna hårda och smakrika ost är rik på näringsämnen, den är bra för skelettet och kan ätas av personer som har låg tolerans mot livsmedel och är laktosintoleranta. 28 gram parmesan innehåller 26% av det dagliga värdet av kalcium, 15% av det dagliga värdet av natrium, 10 g protein, 7 g fett och 1 g kolhydrater.
Cheddar. Denna typ av ost anses vara en av de mest populära ostarna. Cheddar är hård och smakrik och innehåller mycket K-vitamin, vilket är mycket bra för hjärtat. Den här typen av ost hjälper till att bekämpa igentäppta vener och artärer. 28 gram cheddar innehåller 15% av det dagliga värdet av kalcium, 8% av det dagliga värdet av natrium, samt 9 gram fett, 7 gram protein och 1 gram kolhydrater.
Dessutom, när du väljer bland de många typerna av denna mejeriprodukt, överväga vilken ost som är den bästa kvaliteten. Mascarpone gräddost, liksom parmesan och mozzarella anses vara inte mindre användbara, men av högsta kvalitet.
Vilka ostar är skadliga
Det finns många hälsosamma ostsorter, men den mest skadliga är bara en. Experter avråder från att äta den ofta smältost. Den innehåller för många ämnen som påverkar hjärtat negativt. Dessutom kan du sällan hitta smältost med en bra sammansättning i butikerna, tillverkare lägger alltför ofta till många kemikalier i denna produkt.
Hur mycket ost du kan äta utan att skada din hälsa
Att veta att ost är rik på vitaminer och kalcium tror många människor felaktigt att du måste äta mycket av det. Det är dock värt att överväga vad som är användbart och skadligt för ost. Det handlar om det faktum att ett överskott av kalcium eller natrium inte är fördelaktigt. Därför bör du inte äta mer än 40-50 gram av någon form av ost per dag. Det enda undantaget är keso, det kan ätas mer. Experter kallar den dagliga normen för keso för en liten portion (cirka 200-250 gram).