Skalet kommer att ”flyga av” av sig självt: vad man ska tillsätta i vattnet när man kokar ägg

Vi berättar hur länge du ska koka ägg och vad du ska lägga till i vattnet, förutom salt, för att enkelt skala dem.

Hur man enkelt kokar och skalar ägg – lifehacks / collage , foto av depositphotos.com

Även om du tvättar ägg innan du lägger dem i potten, häller kallt vatten, kokar dem på en timer och sedan häller kallt vatten igen, kan skalet fortfarande vara dåligt separerat från proteinet. tog reda på hur lätt det är att skala ägg under alla förhållanden.

Varför ägg inte skalar bra – icke-banala skäl

Varje hemmafru kan märka att ägg skalar dåligt om hon glömmer att hälla kallt vatten över dem efter kokning. Men det visar sig att det finns många fler faktorer än bara temperaturen:

  • En alltför färsk produkt – Varje ägg har en luftkammare under skalet, som expanderar i ägg som har värpts i 1-2 veckor när äggviteämnet torkar ut. I färskare produkter sker inte detta, vilket gör skalen svårare att separera.
  • Felaktig vattentemperatur – Om du lägger ägg i kallt vatten koagulerar äggvitan och fastnar i skalet, som har en skyddande funktion. Därför ska både ägg och vatten värmas upp till rumstemperatur innan kokning.
  • Hög temperatur på ägg – Det är absolut nödvändigt att ägget svalnar innan det skalas, annars kommer skalet som sitter fast på vitan att börja ”falla av” i delar, eller till och med fixa ”avsiktligt”.
  • Hålla ägg kalla – Om du har ägg på den nedersta hyllan i kylskåpet eller i frysen gynnar den extremt låga temperaturen frysning och denaturering av proteinet. Produkten kommer då att få ett dåligt skal oavsett hur du tillagar den.

Användbar Lifehack – För att förstå hur man skalar hårdkokta ägg snabbt, försök att starta processen från den trubbiga änden av produkten. Det finns en luftkammare där – rengöring blir lättare än om du gör det från den vassa änden (i det här fallet tar du bort skalet tillsammans med äggvita).

Hur man kokar ägg för att skala dem lätt – Lifehack

Erfarna hemmafr berättade för oss hur man kokar ägg ordentligt och vad man ska lägga till i vattnet för att få skalet att ”komma av” av sig själv. Det visade sig att salt inte alltid hjälper – det är bättre att använda bakpulver:

  • Ta ut äggen ur kylskåpet i förväg;
  • värm upp dem och vattnet till rumstemperatur;
  • häll i 0,5 tsk bakpulver;
  • skaka äggen något, sänk ner i vatten, koka.

Se till att vattnet täcker äggen med två fingrar och inte är för varmt – annars spricker produkten på grund av hög temperatur eller brist på vätska.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog Rökförbud
Lämna ett svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: