berättar hur du rengör gafflar och skedar från gammal plack.
Hur man rengör skedar och gafflar / foto depositphotos.com
Skedar och gafflar täcks med tiden av en plack av smuts, fett och matrester. Mest av allt smuts samlas mellan gaffelns pinnar och på mönstren. Beroende på bestickets material kan olika metoder användas för att bli av med avlagringarna på besticket och ge det ett nytt utseende.
Hur man rengör skedar och gafflar med bakpulver – den universella metoden
Denna rengöringsmetod är lämplig för skedar och gafflar gjorda av rostfritt stål, melchior, aluminium. Enheterna nedsänks i lösningen, vilket mjukar upp smutsen, varefter den lätt kan tas bort med en svamp.
Koka upp 2 liter vatten och tillsätt 2 matskedar salt, 2 matskedar bakpulver och 1 matsked citronsyra. Rör om tills ingredienserna har lösts upp och sänk ner redskapen i lösningen i 30 minuter. Torka sedan av skedar och gafflar med en svamp.
Om redskapen är mycket smutsiga, tillsätt ytterligare 2 matskedar senapspulver i vattnet. Öka blötläggningstiden till 50 minuter.
Hur man rengör skedar och gafflar med kokande vatten
Denna metod är inte lämplig för silverbestick, porslin, träredskap.
Ta en hög skål och täck dess botten och sidor med folie. Fyll kastrullen med vatten och placera silverbesticken i vattnet på folien. Låt vattnet koka upp. Tillsätt 50 g salt och bakpulver per 1 liter vatten. Sänk värmen till minimum och koka skedarna och gafflarna i 20 minuter. Låt redskapen ligga kvar i vattnet tills det har svalnat.
Efter denna tid kan redskapen lätt torkas av med en svamp eller tandborste. När det gäller gafflar kan smutsen mellan pinnarna lätt rengöras efter kokning.
Hur man rengör skedar och gafflar med tandkräm
Tandkräm tar snabbt bort smutsen från dina redskap. Men du bör använda en tandkräm utan blekande effekt för att undvika att skada skedar och gafflar.
Applicera tandkräm på en fuktig trasa och torka av varje redskap i en cirkelrörelse. Gnugga även gafflarna mellan tänderna. Efter några minuter sköljer du bort tandkrämen och torkar av med en svamp.
Hur man gör skedar och gafflar ljusare med vinäger och citron
För att lysa upp tidsmörkade redskap, använd en sur lösning. Lägg redskapen i en blandning av 1 liter vatten, 100 ml vinäger och några droppar citronsaft. Koka upp blandningen och stäng av den omedelbart. Låt gafflar och skedar ligga i lösningen i 1 timme och rengör sedan med en svamp.