Strategiskt lager: vilka konserver du ska köpa nu inför vintern

Vi berättar vilken konserverad mat som är bäst för långtidsförvaring och vilka andra produkter du bör köpa i händelse av en nödsition.

Vilken konserverad mat och andra produkter att köpa för vintern / collage , foto av depositphotos.com

För tredje året i rad lever ukrainarna under krigsförhållanden, och vintern 2024-2025 blir kanske inte heller lätt. Därför är det nödvändigt att i förväg tänka på vilka produkter man ska bunkra upp med inför vintern ifall det blir avbrott i ljus- eller vattenförsörjningen.

Vad ska man fylla på för vintern – en lista över nödvändiga produkter

Den kommande vintern kan bli svår på grund av ryska attacker mot Sveriges energistruktur. Vid störningar i el- och vattenförsörjningen är det därför viktigt att ha ett tillräckligt stort lager av proviant och vatten hemma. Den viktigaste regeln: Maten ska vara långvarig och förvaras utan kylning. Dessutom ska maten vara näringsrik och lätt att tillaga. Först och främst ska du alltid köpa konserverad mat.

Vilken konserverad mat du ska fylla på:

  • kött – fläskgryta, nötköttsgryta;
  • fisk – mager fisk i sin egen saft eller olja;
  • grönsaker och baljväxter.

Som för, vilka konserver som håller längstNär du köper konserver bör du alltid titta på utgångsdatumet – det skiljer sig från konserver till konserver:

  • industriella fiskkonserver i burk har kortast hållbarhet – 2 år från tillverkningsdatum;
  • konserverad majs, ärtor – i glas kan förvaras i 3 år, i plåtburkar – cirka 4 år;
  • industriellt konserverat kött (fläsk, nötkött, fårkött) i plåtburkar – lagras längst, upp till 5 år.

Konserverad svamp och konserverad mat med ben bör inte lagras, eftersom de har en ganska kort hållbarhetstid.

Det är också viktigt att burkarnas täthet inte äventyras: när du köper burkar, inspektera dem för bucklor, sprickor, rost eller ett läckande lock – om det finns något sådant bör du inte ta denna produkt.

Kom också ihåg att öppna konserver inte ska förvaras i en plåtburk, eftersom järn oxiderar – sådana produkter kan förgiftas. Konserverad mat efter öppning bör överföras till glas, keramiska rätter, och om kylskåpet inte fungerar är det bättre att inte lämna och äta omedelbart.

Vad man ska köpa för vintern mer:

  • brödsmulor, bröd, bagels, knäckebröd, galetter;
  • choklad, kozinaki, godis, halva, nötter, torkad frukt, honung, kondenserad mjölk, socker;
  • te, kaffe.

Du kan också köpa långtidslagrad mjölk (ultrapastöriserad) eller alternativt mjölkpulver. Om du räknar med att kunna laga mat i händelse av strömavbrott/gasavbrott bör du också göra följande Ett lager av flingor, gröt och snabbnudlar, salt, vegetabilisk olja eller ister (ister håller längre).

Du kan också köpa nu ister och rulla upp det i burkar – tidigare berättade vi hur man förbereder marinerad ister för vintern. Om du har någonstans att lagra det, fyll på potatis, lök, morötter, vitlök och rödbetor.

Glöm inte att fylla på lagret vatten – både dricksvatten och tekniskt vatten: en vuxen person behöver cirka 3 liter dricksvatten per dag och cirka 10 liter tekniskt vatten per dag. Vatten bör kunna lagras i 72 timmar.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog Rökförbud
Lämna ett svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: