”Tillåten” dos: vad är en säker mängd öl per dag och när kan du köra efter den

Låt oss ta reda på hur många ppm det finns i en flaska öl, hur lång tid det tar för alkohol att utsöndras från kroppen och när du kan köra efter att ha druckit det.

Hur mycket öl per dag anses vara ”säkert” / depositphotos.com

Öl anses av många vara en ofarlig dryck med låg alkoholhalt. Men dess ”harmlöshet” är mycket villkorad: det beror inte bara på dryckens styrka utan också på människokroppens individuella egenskaper – matsmältningssystemet, viktindikatorer. Och naturligtvis på mängden berusad. Huruvida det finns en ”säker” norm för öl per dag, hur länge 1 liter öl är väder och hur länge efter att ha druckit det kan du köra – vi berättar nedan.

Hur mycket öl en person kan dricka om dagen

”Säker” dos av öl per dag är enligt experter ett mycket villkorligt begrepp, eftersom det i princip inte finns någon absolut säker mängd alkohol. Därför kan alla siffror endast användas som en guide.

Enligt läkare, när det gäller öl, är en villkorligt acceptabel dos för konsumtion vid en tidpunkt:

  • inte mer än 250 ml öl för kvinnor;
  • inte mer än 500 ml – för män.

Och naturligtvis kan du inte dricka öl varje dag – du bör utesluta alkoholkonsumtion minst 3-4 dagar i veckan.

Hur mycket du kan dricka öl och köra i Sverige

I Sverige är det förbjudet att framföra ett fordon under påverkan av alkohol eller andra berusningsmedel. Skrupelfria förare straffas mycket hårt för att ha brutit mot denna regel. Men det handlar inte ens om straff, utan om det faktum att en berusad förare utsätter sig själv för livsfara och, ännu viktigare, andra trafikanters liv.

Därför är det alltid nödvändigt att komma ihåg att du inte ska sätta dig bakom ratten efter att ha druckit alkohol av någon styrka.

Om alkohol har konsumerats är det viktigt att förstå hur lång tid det tar att sätta sig bakom ratten.

Alkoholhalten i blodet fastställs med hjälp av ppm, som är en indikator som mäter mängden alkoholmolekyler (i milligram) per liter blod.

Enligt ukrainsk lagstiftning är den tillåtna alkoholhalten i förarens blod 0,2 ppm, eller 0,2 mg/liter.

Detta betyder inte att om det finns en tillåten mängd alkohol i blodet är det OK att dricka den innan man sätter sig bakom ratten. Värdet 0,2 promille infördes för att kompensera för instrumentens fel vid mätning av förarens alkoholhalt i blodet om han eller hon druckit t.ex. kvass eller kefir (som också kan höja alkoholhalten i blodet).

Som svar på frågan ”Hur lång tid tar det för en liter öl att vittra ut ur kroppen?” eller ”Hur mycket väger 2 liter öl?”Det finns inget slutgiltigt svar. Vikt, kön, levertillstånd, ämnesomsättning, stress och mängden mat du äter påverkar alla hur snabbt eller långsamt din kropp kan bearbeta alkohol.

Dessutom utsöndrar män och kvinnor alkohol på olika sätt:

  • 0,1 ppm per timme hos män;
  • hos kvinnor – 0,085 ppm per timme.

Vi kan grovt beräkna: om en person dricker 1 liter öl, hur lång tid tar det innan han kan köra bil?

Till att börja med, låt oss förstå hur många ppm det finns i en flaska öl. I genomsnitt innehåller 0,5 liter medelstark öl (4-5%) cirka 0,5 ppm, en liter av samma öl innehåller 1 ppm, 2 liter innehåller 2 ppm osv.

Ju starkare dryck – desto högre blir siffran, och alkoholfri öl påverkar också ppm-nivån i blodet.

I genomsnitt utsöndras 0,5 liter öl med medelstyrka helt från kroppen hos en man som väger 60 kg på cirka 3 timmar, från kroppen hos en kvinna som väger 60 kg – på 3,5 timmar. Om vi pratar om 1 liter öl med medelstyrka kommer det att elimineras helt från kroppen hos en man som väger 60 kg på cirka 6 timmar och från kroppen hos en kvinna som väger 60 kg på 7 timmar.

Ju större en persons vikt är, desto snabbare rensas han från alkohol. Men återigen bör man ta hänsyn till mängden berusad, dryckens styrka, personens hälsotillstånd och hur hans kropp reagerar på alkohol. När allt kommer omkring kan två klunkar av en skummande drink vara tillräckligt för att någon ska börja förlora kontrollen över vad som händer.

Det är därför du bör undvika att köra bil, även om du har fått den lägsta dosen.

Törst, muntorrhet, huvudvärk, slöhet, skakningar i händer och kropp, irritabilitet är alla tecken på att en person inte bör köra.

Tidigare berättade vi varför du inte ska dricka kaffe på baksmälla – tre skäl.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog Rökförbud
Lämna ett svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: