tog reda på vad korv är gjord av och vilka knep tillverkarna tar till för att spara pengar på produktens kvalitet. Vad riktig korv består av.
Länk kopierad
Vad korv är gjord av – hur man väljer riktig och högkvalitativ korv / Collage , foto: skärmdump från video,
Korv är en köttprodukt gjord av malet kött, fett, kryddor och andra ingredienser. Den kan vara färsk, kokt, rökt eller torkad, beroende på tillagningsmetod. Korv har en mängd olika smaker och texturer beroende på dess sammansättning och bearbetning. Men vad är korv egentligen gjord av?
Vad korv är gjord av
Produktkvalitetsexpert Maksym Nesmiyanov på luften av ”Sneedanku z 1+1” konstaterar att du alltid bör vara uppmärksam på sammansättningen av korv som föreskrivs på förpackningen. Enligt honom bör tillverkarna alltid ange procentandelen kött i sammansättningen av den färdiga produkten.
Dessutom noterar han att det är viktigt att vara uppmärksam på vilken typ av korv, eftersom korv av högsta kvalitet enligt DSTU bör bestå av 100% kött.
Om du är intresserad av att lära dig mer om hur man gör korv hemma rekommenderar vi detta recept: Ett måste i din korg för påsk 2023: ett billigt recept på hemlagad korv.
Samtidigt, enligt standarderna, i korven av första klass, får köttinnehållet inte vara mindre än 70%. 30% av sammansättningen av sådan korv är upptagen av soja, stärkelse och överdriven fukt (vatten). Dessutom lägger producenterna till så kallad MMO – mekaniskt benat kött (malda ben, brosk och hud. I andra klass är det ännu mer).
Larisa Bal-Prilipko, doktor i teknisk vetenskap, professor och dekanus för fakulteten för livsmedelsteknik, konstaterar att vissa skrupelfria producenter tillsätter mer MMO i korv än de 10 % av den totala sammansättningen som är standard.
”Mekaniskt urbenat kött är inte kött! Det är brutna ben, brosk, inälvor, svansar etc.”, konstaterar experten.
Titta på en video om vad korv är gjord av:
Vad en kokt korv ska bestå av
Enligt henne bör kokt korv bestå av följande ingredienser:
- kött – 90 procent;
- ägg;
- mjölkpulver;
- salt;
- kryddor;
- natriumnitrit.
Vad en rå rökt korv ska bestå av
Larisa Bal-Prilipko konstaterar att rårökt korv bör ha följande sammansättning:
- Kött: den viktigaste beståndsdelen är kvalitetskött som fläsk, nötkött eller kyckling. Vissa korvar kan innehålla en kombination av dessa köttslag.
- Späck: för att ge saftighet och mjukhet kan korven innehålla späck.
- Salt och kryddor: Salt och olika kryddor tillsätts för att förbättra smak och arom. Det kan handla om svartpeppar, paprikapulver, spiskummin, vitlök och liknande.
- Natriumnitrit: Vissa korvar innehåller konserveringsmedel och antioxidanter för att bevara färskhet och hållbarhet.
Dessa ingredienser kan variera beroende på formulering och tillverkare, men de är gemensamma för många typer av rå korv.
Vem är Larisa Bal-Prilipko
Larisa Bal-Prylipko – doktor i teknisk vetenskap, professor, akademiker vid Ukrainas vetenskapsakademi för högre utbildning, dekanus vid fakulteten för livsmedelsteknik och kvalitetsstyrning av AIC-produkter, enligt National University of Bioresources and Nature Management of Ukraine
Är toalettpapper tillsatt till korv?
Programledaren för programmet ”Life Without Deception” Alexey Dushka kommenterade det populära påståendet att toalettpapper påstås läggas till korv. Enligt honom är det en dyr ingrediens och det är ekonomiskt olönsamt att använda den, eftersom sådan korv kommer att kosta mycket mer. Skrupelfria producenter tillsätter dock en avsevärd mängd vatten i korven.
”Om det tidigare var nödvändigt att tillsätta 20-30% vatten, och vissa ärliga producenter fortfarande gör det, lägger de producenter, som är vänner med kemi, 50% eller till och med 70% vatten. Och allt med hjälp av magiska två pulver. Och de kallas karageenan och matfosfater (E-407), för att hålla kvar vatten i korven. Resultatet är en ådrad. Att äta det är bra. Men ta hänsyn till att du spenderar 70% på venen, dina pengar och bara 30 på kött”, – säger Alexey Dushka.
Titta på videon om huruvida toalettpapper läggs till korv:
Vem är Alexey Dushka
Oleksiy Vladimirovych Dushka (31 augusti 1984, Dneprodzerzhinsk, Ukrainska SSR, Sovjetunionen) är en ukrainsk journalist och TV-presentatör, enligt Wikipedia.
År 2005 började han arbeta för TV-kanalen 1+1. Han började som korrespondent för TSN och specialiserade sig på undersökande journalistik. År 2009 sände ”1+1” Dushkas specialprojekt ”At God’s Behind My Back” om övergrepp bland prästerskapet. För denna serie material fick han en personlig ”Teletriumph”.
Under 2010-2011 arbetade han med projektet ”Personal Affair”. Varje program ägnas åt ett annat ämne: avslöjande av bedrägerier i stormarknader, fräck maffia på kyrkogårdar, dricksvattentest, resultatet.
Sedan juni 2012 är han författare, redaktör och programledare för programmet ”Territory of Deception”, där konsumentundersökningar korsas med provokationer och experiment. För detta program nominerades han till Teletriumph Award 2012.
Sedan 2018 har han varit värd för matlagningsprogrammet ”Eat for 100”, där han bjuder in kända personer som tillsammans lagar rätter som kostar upp till 100 UAH.
Sedan 2021 har han varit värd för programmet ”Hidden Danger” på ”ICTV” om hot i vardagen.
Om du upptäcker ett fel, markera texten och tryck Ctrl+Enter för att informera redaktionen.