Vad är skillnaden mellan Matias och sill: hemligheten bakom smak och fördelar

Sill Matthias är en traditionell europeisk rätt med en lång historia. Denna fisk är känd för sin delikata smak och sina hälsosamma egenskaper.

Länk kopierad

Vad är det speciella med Matias fisk / Collage: , foto: ru. depositphotos.com

Sill Mathias är en välsmakande och hälsosam fisk som har en lång historia. Det är en traditionell maträtt i många europeiska länder, särskilt i Nederländerna, Belgien och Frankrike.

Varför sill kallas Matthias

Sill Mathias är en traditionell holländsk rätt gjord på ung atlantströmming. Denna fisk har en delikat smak och mjuk konsistens och innehåller mycket näringsämnen.

Namnet ”Mathias” kommer från det nederländska ordet ”maagde”, som betyder ”jungfru”. Namnet kommer sig av att Matthias-sillen är en ung fisk som ännu inte har nått könsmognad. Under denna period har sillen ett mört kött som lämpar sig väl för marinering och en subtil smak.

Vad är skillnaden mellan Matias och sill?

Den största skillnaden mellan Matias-sill och vanlig sill är att Matias-sill fångas under en viss tidsperiod, nämligen från slutet av maj till mitten av juli. Under denna period har sillen mest kött och lägst fetthalt.

Dessutom görs Matias vanligtvis med norsk sill, som anses vara en av de mest smakrika sillarna i världen.

Matias marineras på ett speciellt sätt. Man använder en speciell saltlake som innehåller socker, salt, lagerblad, pepparkorn och andra kryddor. Saltlaken ska vara svag så att sillköttet förblir mört och saftigt. Istället kan sillen tillagas i olika marinader som vinäger, olja eller senap.

Varför Matthias sill inte har några ben

Avsaknaden av ben och den goda smaken är resultatet av ett speciellt sätt att bearbeta fisken och användningen av speciella saltningstekniker som ger den denna speciella kvalitet.

Denna teknik omfattar flera steg:

  1. Sillen rengörs från fjäll och inälvor.
  2. Fisken skärs i bitstora bitar.
  3. Sillbitarna marineras i en svag saltlake i flera dagar.
  4. Efter marineringen är det lätt att ta bort sillbenen.

Vad är användbarheten av Matias fisk

Matias är en värdefull källa till protein, vitaminer och mineraler. Den har en hög halt av omega-3-fettsyror, som är viktiga för hjärtats, hjärnans och andra organs hälsa. Matias är också en bra källa till D-vitamin, som är viktigt för att stärka immunförsvaret.

Läs också:

Om du upptäcker ett fel kan du markera den berörda texten och trycka på Ctrl+Enter för att informera redaktörerna.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog Rökförbud
Lämna ett svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: