Vad ska man göra om maten fastnar i stekpannan: ett livshack löser problemet för gott

Det kan finnas flera anledningar till detta problem.

lärde sig vad man ska göra om allt fastnar i stekpannan / collage, foto av depositphotos.com, skärmdump

Problemet när mat fastnar på non-stick stekpannor och inte bara, kan vara en riktig utmaning i köket.

Låt oss tillsammans ta reda på hur man förhindrar att maten fastnar i pannan och hur man tar hand om olika typer av köksredskap.

Varför mat fastnar i stekpannan – orsaker

Om du har en non-stick stekpanna kan det finnas flera orsaker till detta problem:

  • slitage på beläggningen (repor eller skav kan förekomma på ytan);
  • felaktig temperatur (för höga eller för låga tillagningstemperaturer kan leda till fastbränning);
  • otillräcklig olja (vissa livsmedel kräver mer olja vid stekning).

Det är viktigt att fastställa den exakta orsaken till problemet för att kunna vidta lämpliga åtgärder.

Allt fastnar i pannan – vad ska man göra

Kontrollera först och främst beläggningens skick. Om den är skadad kan det vara dags att byta ut produkten. Om det inte är något fel på den bör en ordentlig och grundlig rengöring hjälpa. Se till att använda milda rengöringsmedel och svampar. Undvik slipande material som kan repa beläggningen.

Sot kan rengöras på följande sätt: Häll ett par skedar bakpulver på ytan och häll vinäger över, låt den resulterande lösningen stå i 20 minuter och skölj av den.

Experter rekommenderar också att övervaka temperaturen när du lagar mat. Observera att non-stick-beläggningar bäst ”tolereras” medelhög eller måttligt hög värme. Överhett aldrig pannan, eftersom detta kan skada beläggningen.

Använd också alltid tillräckligt med olja och sprid den jämnt över ytan.

Vad du ska göra för att förhindra att maten fastnar i en gjutjärnspanna – tips

Gjutjärnspannor är kända för sin långvariga ”service” och kvalitetsmatlagning, men de kräver särskild vård:

före första användningen är det nödvändigt att ”krydda” pannan: applicera ett tunt lager olja och värm pannan i en ugn på 180°C i en timme;

  • se till att använda rätt mängd olja när du lagar mat;
  • undvik aggressiva rengöringsmedel;
  • tvätta med en mjuk svamp och varmt vatten.

Det är lätt att ta bort sot från en sådan stekpanna med ett enkelt knep: häll en matsked vardera salt och senap i pannan, häll kokande vatten över den, vänta 5 minuter och skölj med en borste.

Tänk på: om maten fastnar i pannan är det viktigt att förstå att varje produkt kräver olika tillvägagångssätt och skötsel. Genom att känna till de främsta orsakerna till att maten fastnar och tillämpa enkla tips kan du undvika detta besvär och njuta av att laga utsökt mat utan problem.

Vi kommer att påminna, tidigare skrev , om det är möjligt att steka på en repad stekpanna.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog Rökförbud
Lämna ett svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: