Varför du inte ska lämna sleven i stekpannan: så här går det om du glömmer den där

Vissa hemmafr försummar dessa regler – mycket felaktigt.

Det är strängt förbjudet att lämna en slev i soppan / collage , foto av depositphotos.com

Håller med om att koka soppa, hälla den i tallrikar och sedan lämna sleven i potten – det är mycket bekvämare än att ständigt ta ut den, tvätta, sedan smutsig igen och så vidare runt och runt. Det visar sig att det finns flera objektiva skäl till varför du inte ska lämna sleven i soppkrukan.

Varför du inte ska lämna sleven i potten – 3 skäl

Till att börja med, om ditt kylskåp är fullt av burkar, matlådor och skålar med mat, så kommer en kastrull med en slev att passa in sämre än bara täckt med ett lock. Om du ändå lyckas få in den på hyllan, tänk på vad som händer sedan.

Förändring av doft och smak

Lukten av soppan kommer att suga upp alla andra livsmedel, och tvärtom kommer den att få den oförglömliga aromen av kylskåpet. Alla livsmedel som ska förvaras i kylskåpet måste vara hermetiskt tillslutna, annars kommer förr eller senare frågan om deras färskhet att uppstå. För det första kommer mat i en löst försluten behållare att förstöras snabbare, och för det andra kommer den, som redan nämnts, att absorbera främmande lukter.

Risk för bakterietillväxt

Ännu värre är det om du ställer en kastrull med slev i kylen, men utan lock. Då kommer både kondens från hyllorna och eventuella mikroorganismer, som det finns många av i kylskåpet, definitivt att hamna i soppan. Detta kommer inte bara att leda till en konstig smak utan också till bakterietillväxt – en varm, välsmakande och doftande buljong är en perfekt miljö för liv.

Snabb fermentering

Detsamma gäller förresten om du häller upp soppa i en skål, låter sleven ligga på en tallrik eller annan platta en stund och sedan doppar tillbaka den i grytan. Var säker på att flugor eller myggor, som är bärare av olika ”smittor”, definitivt har varit på sleven under den tid sleven låg på den. Så snart sleven kommer in i potten kommer alla skadliga mikroorganismer omedelbart att simma in i soppan och sedan – till din tallrik. Och det faktum att den första skålen inte längre kommer att vara så säker – det här är en halv katastrof, resten av de obehagliga nyheterna i en annan. ”Dåliga” bakterier påskyndar surgöring av livsmedel, inklusive soppor.

Möjlighet för infektion

Det kan uppstå eftersom soppan når kokpunkten medan den tillagas. Själva grytan värms också upp ganska kraftigt, men sleven utsätts inte för någon värmebehandling. Den hamnar i en annan miljö och blir en bärare av bakterier. Dessutom kan du inte heller garantera steril renlighet på den plats där den låg.

Huruvida du kan lämna en slev i en gryta med soppa – nyanser av material

Vi har redan bestämt varför du inte kan lämna en slev i en kruka med soppa på permanent basis. Men det är viktigt att förstå att om du kastade ett sådant köksredskap i den första skålen i 1-2 timmar kommer inget katastrofalt att hända. Det finns dock slevar som inte kan lämnas i potten med den första skålen ens i 5 minuter.

Dessa inkluderar plast och trä – bakterier ackumuleras och sprids särskilt snabbt på dem, och det är mycket svårt att tvätta plast- och träslevar rena. Erfarna kockar rekommenderar inte att man använder dem alls, det är bättre att föredra rostfritt stål, silikon eller nylon.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog Rökförbud
Lämna ett svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: