Ved brinner 5 gånger längre: Livräddande tips för ekonomisk uppvärmning av spisen med ved

Vi berättar hur du värmer upp en panna med ved på rätt sätt och vad du behöver göra för att få den att brinna långsammare i spisen.

Hur man ekonomiskt värmer en panna med trä – lifehacks / depositphotos.com

Lagen om att elda spisar och pannor med trä säger att samma mängd material kan brinna annorlunda och avge olika mängder värme. Men alla som väljer denna uppvärmningsmetod är det viktigt att förstå hur man ekonomiskt stoker pannan med ved eller spis.

Varför trä brinner snabbt i spisen – de viktigaste misstagen

För att förstå hur man korrekt och ekonomiskt värmer spisen med trä måste du ta reda på vad ditt misstag är om träbitarna brinner för snabbt. Som regel är orsakerna följande:

  • felaktig stapling av ved;
  • underlåtenhet att stänga grindventilen i tid;
  • olämpligt val av träslag;
  • olämplig temperatur på veden;
  • ouppvärmd eldstad;
  • stor mängd sot;
  • brist på justering av mängden ved beroende på temperaturen utomhus.

Lifehack, hur man får veden i spisen att brinna långsammare och mer effektivt, förutsätter att du tar hänsyn till alla ovanstående punkter och snabbt korrigerar sitionen – då kommer du alltid att ha en behaglig temperatur hemma och ved behöver inte köpa om och om igen.

Hur du värmer upp din spis ordentligt med ved för att hålla dig varm – instruktioner

kommer att berätta vad du ska göra för att få veden att brinna längre och ge mer värme – det visar sig att det finns ett antal nyanser och viktiga punkter. Kom ihåg noggrant och agera strikt enligt instruktionerna.

  • Stapla ved på ett visst sätt

Om man gör som många – lägger ut en vedpyramid, lägger ett papper i mitten och tänder på, så brinner alla vedträn samtidigt, vilket gör att värmen blir stark och ojämn. Det är bättre att göra på annat sätt – lägg ut den nedersta raden ved, sedan den översta, förskjut stockarna något med 5-10 cm åt vänster eller höger, på samma sätt lägger du nästa lager. På de kanter där utsprång bildas, häll flis, placera papper och sätt dem i brand.

VIKTIGT! lämna utrymme mellan träbitarna för att tillåta luftcirkulation och använd endast torra och täta stockar.

  • Fånga ögonblicket när du behöver stänga spjället

Rätt sak att göra är att elda med ved i pannan och skapa ett starkt drag (så att veden brinner snabbare), men om det inte finns tillräckligt med luft kommer det att bildas mycket sot. Öppna därför spjället innan du eldar för att skapa maximalt drag, och stäng det sedan lite i taget allteftersom veden brinner. Om du ser att veden inte brinner, öppna spjället igen.

  • Välj rätt typ av ved

Kom ihåg att tät ved avger mer värme och lämnar mer glöd – som i sin tur pyr långsamt och förser omgivningen med en extra dos värme. Personer som använder mindre tät ved noterar att mjuka träslag smulas sönder till kol snabbare, brinner snabbare och brinner snabbare.

Träslag med hög densitet är till exempel ask, plommon, buxbom och akacia, om du lyckas göra ved av dessa träd kommer den att brinna längre än gran, pil, asp, tall, basswood eller poppel.

  • Förbered veden i förväg

En viktig punkt i hur man eldar med rå ved är att förbereda materialet i förväg. Det är önskvärt att ta med dem in i huset 2-3 dagar före antändning för att öka stockarnas temperatur. På så sätt kommer de att använda mindre värme för sin egen uppvärmning och mer för att värma rummet. Torrt och varmt trä kommer att brinna mer ekonomiskt och praktiskt taget utan rök, till skillnad från kallt trä.

  • Värm upp eldstaden

Här gäller samma princip som i föregående punkt – om du lägger in varm ved i en kall spis kommer den att brinna ett tag och värma upp själva enheten och sedan rummet. Men trots det blir det inte så lätt för dem att värmas upp – du måste kämpa med den kalla luften i ugnen. För att snabbt värma upp eldstaden kan du bränna pappersbitar där.

  • Observera vedtränens förbränningsbeteende

Det ideala temperaturläget är upp till 320 grader, eftersom en högre siffra orsakar aktiv förbränning av veden. Du måste ständigt lägga upp dem, vilket resulterar i att du inte får den nödvändiga värmen – en del av den kommer att ”flyga” ner i skorstenen. Konstant kontroll av den optimala temperaturen kommer endast att vara möjlig med lägesindikatorn, så var inte lat och köp den.

Det är viktigt att tänka på temperaturen inte bara i ugnen utan också utanför – det avgör hur mycket ved du behöver lägga i spisen. Ju varmare det är ute – desto mindre trä behövs för uppvärmning. Om du lägger in samma mängd ved både vid -5 grader och vid -18 grader blir besparingen mindre i det första fallet.

  • Ta bort sot

Sot måste rensas bort hela tiden, eftersom det dels täpper till skorstenen och dels skapar värmeisolering. Sotade väggar avger mindre värme och du måste använda mer ved. Om du tar bort sotet regelbundet kan du spara mycket pengar på ved.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog Rökförbud
Lämna ett svar

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: