Låt oss ta reda på vad rödbetor är bra för och vem de kan skada.
Vad rödbetor är användbara / depositphotos.com
Rödbetor är en grönsak med en gammal historia. Den innehåller många vitaminer och spårämnen, anses vara en av de mest populära och värderas för sina näringsmässiga och helande egenskaper. Men det visar sig att rödbetor inte är användbara för alla – vissa människor måste äta det med försiktighet eller till och med vägra rätter med denna grönsak. Vilka är fördelarna och skadorna med huvudingrediensen i borsjtj – berätta för oss i materialet.
Rödbetor – fördelarna med grönsaken
Rödbetor odlades för 4 tusen år sedan i Medelhavsområdet. Romarna var de första som uppskattade den, och till en början åt de bara blasten, och först efter ett tag – själva rotfrukten, men även då ansåg de att den var mycket nyttig. Rödbetor kom till oss från Byzantium, runt 10-talet, och blev med tiden en av huvudingredienserna i borsjtj.
Rödbetor innehåller vitamin A och C, grupp B, folsyra, jod, bor, mangan samt kalium och järn. Grönsaken är också en utmärkt fiberkälla, och den är också låg i kalorier (i 100 g rå rödbeta – 43 kcal). Men detta är inte slutet på fördelarna med rödbetor, låt oss fokusera på de viktigaste:
- Rödbetor är rika på antioxidanter
De skyddar friska kroppsceller från angrepp från fria radikaler, stärker immunförsvaret och hjälper till att bekämpa förkylningar. Den starkaste antioxidanten i rödbetor är betain, det naturliga pigment som ger rödbetor deras färg.
- Rödbeta – fördelar för tarmarna
Rödbetor innehåller mycket fibrer, vilket främjar en god matsmältning och god mättnadskänsla (bra för den som vill gå ner i vikt). Grönsaken bidrar också till en optimal tarmflora och rödbetor används för att förebygga förstoppning.
- Rödbetor mot blodtryck och hjärtinfarkt
Grönsaken innehåller salter av salpetersyra – nitrater. Väl i kroppen omvandlas de till kväveoxid, som vidgar blodkärlens väggar och sänker blodtrycket. Studier har också visat att om du äter rödbetor regelbundet kan du minska risken för hjärtinfarkt.
- Rödbetor – fördelar för kvinnor
Mangan, järn och bor som finns i rödbetor främjar hematopoiesis – bildandet av nya blodkroppar. Därför är rödbetor användbara för kvinnor under menstrionen – för att återställa blodförlusten i kroppen. Grönsaken är också användbar för kvinnor i klimakteriet, det hjälper till att återställa den hormonella bakgrunden, och i mastit rekommenderas rödbetor att äta med honung.
- Rödbetor – fördelar för levern
Antioxidanten betain, som diskuterades tidigare, stöder också leverns hälsa – skyddar den mot fetma och påskyndar reparationen av celler som skadats av toxiner.
Kokt rödbeta – fördelar
Vilken rödbeta är mer användbar – kokt eller rå? De flesta av de egenskaper som har rå rödbetor – deras fördelar är uppenbara, behåller och kokt grönsak, även om den förlorar i matlagningsprocessen en del av vitaminerna.
Kokt rödbeta rekommenderas för GI-sjukdomar – den innehåller färre syror som irriterar tarmarna. För att behålla fler fördelar rekommenderas det att laga rödbetor tills de är al dente – så att det finns en liten naturlig krisp.
Vem bör inte äta rödbetor
Rödbetor har ett antal begränsningar och kontraindikationer. Du bör inte konsumera denna grönsak:
- rödbetor innehåller oxalater (salter av oxalsyra), som framkallar bildandet av stenar i urin- och gallvägarna;
- diabetes – rödbetor har ett högt glykemiskt index och innehåller mycket socker;
- vid gastrointestinala sjukdomar – använd med försiktighet, eftersom grönsaken har en laxerande effekt och är kontraindicerad för personer med irritabelt tarmsyndrom och diarré;
- vid hypotension – det är värt att moderera, eftersom en stor portion rödbetor kan orsaka ett kraftigt blodtrycksfall.
Om du inte har några kontraindikationer kan rödbetor säkert ingå i din kost.
Hur mycket rödbetor du kan äta per dag
Den dagliga portionen rödbetor för en frisk person är 100-200 g per dag, och den kan ätas i vilken form som helst.
Ibland finns det en fråga varför rödbetor inte kan ätas på kvällen – under lång tid ansågs grönsaken, som innehåller mycket sockerarter, inte vara lämplig för tunnare. Men i själva verket är detta inte sant – det finns ingen skada från rödbetor på natten. Det viktigaste är att konsumera det senast 2 timmar före sänggåendet. En grönsak till middag hjälper bland annat till att lindra effekterna av dagens stress och somna.
Tidigare berättade vi hur användbar vattenmelon är och hur mycket av den du kan äta på en dag.