Vi berättar vilken ved som är bäst att grilla shashlik på och vilka som kan vara skadliga för din hälsa.
På vilken typ av ved kan du grilla shashlyk / depositphotos.com
Många dacha-ägare och turister vet att shashlik inte kan tillagas på barrträd. Inte alla vet dock varför, men det är verkligen sant. Vi förklarar vad som är faran med tallnålar och på vilken typ av trä du inte ska grilla shashlik ännu.
Vilken typ av trä ska inte användas för att grilla kebab?
- Barrträd
All ved från barrträd är inte lämplig för att steka kött. Anledningen är att de avger hartser och giftiga ämnen vid förbränning. Shashlik efter en sådan eld visar sig oätlig, och allt som ”kom ut” av träet kommer in i kroppen.
- Lövfällande arter
Stek inte kebab på trä av akacia, rönn, poppel och alm. Dessa träd absorberar mycket föroreningar från miljön, och när de brinner ger de tillbaka allt det dåliga.
- Gammal ved och byggmaterial
Om veden har legat länge – i regn, sol, frost osv. – är det inte lämpligt för kebab. Du kan göra upp en eld, men grilla inte kött på den. Detsamma gäller byggmaterial som kan vara täckta med färg, lack – när de brinner avger de många skadliga ämnen.
Vilket trä är bäst att grilla kebab på
Det är ingen hemlighet att smaken på den färdiga kebaben påverkas av vedens art och kvalitet. Det bästa för att laga kött på elden är fruktträdsarter – grenar och kvistar. Askan från dem ger bra värme, men samtidigt röker de inte så mycket.
Glöm inte att kebab inte gillar brännande hetta – du bör grilla kött på pyrande eld från träkol. Då värms kebaben jämnt samtidigt som den blir rökig.
Tidigare har vi berättat hur du kan förvara bröd längre – i det här utrymmet kan det ligga i månader.