Vad är det bästa sättet att värma en spis, panna, bubblare och bastu, och vilken typ av trä som inte ska användas – lär dig i -materialet.
Vilken ved du ska välja för uppvärmning – rekommendationer / foto REUTERS
Ved för spisen och för uppvärmning av bostäder och andra lokaler bör väljas noggrant, eftersom inte alla trädarter är lämpliga för sådan användning. Tips och rekommendationer om vad som är bättre att värma upp spisen, pannan, bourzhuyku och bastun samlas i materialet.
Tidigare pratade vi om hur man blir varm utan uppvärmning och el.
Vilken ved är bäst för kaminuppvärmning – tips
Det bästa bränslet för spisen anses vara torr ved av träd av övervägande lövträd. Därför är den mest ek-, björk-, ask-, akacia- eller poppelträ är lämpligt för spisen. Träet måste vara torrt och förvaras i cirka ett år i ett ventilerat och inte fuktigt rum. Även för spisar Ved från fruktträd. Äppel-, päron- och aprikosträd har en tät inre struktur och brinner ändå länge och avger mycket värme.
Svaret på frågan om vilken ved som inte bör användas för att elda en spis ligger i hur mycket värme veden avger när den brinner och hur mycket den täpper till skorstenen.
Det är viktigt att komma ihåg vilken typ av ved du inte får elda med: Använd inte nyligen avverkade träd för eldning. Sådant trä brinner mycket dåligt och avger mycket rök på grund av sin höga fukthalt. Det är också omöjligt att få mycket värme från dem, och till och med att tända dem kommer att vara mycket problematiskt, för detta måste du använda speciella medel.
Följaktligen, för att veta säkert, vilket trä som är bättre att sänka pannan, vilket trä som är bättre för bourzhuika och vilket trä som är bättre att sänka bastun bör först och främst vägledas av ovanstående råd.
Vad är den varmaste veden – rekommendationer om valet av trä
För att bättre kunna välja ved för maximal kvalitet och god uppvärmning av lokaler är det nödvändigt att veta vilka träslag som avger mest värme när de bränns i en spis eller panna. Vilken ved som ger mest värme framgår av tabellen:
Vilken typ av trä är dåligt – vad är bättre att inte elda med
Ved från barrträd (tall, gran, cederträ) har många betydande nackdelarDen brinner snabbt, har ett lågt värmevärde och innehåller mycket kåda. Sådan ved slår gnistor när den förbränns i spisen, avger en obehaglig karakteristisk lukt och ryker mycket.
Inte all ved är lämplig för uppvärmning / -foto
Man bör också veta vilken typ av ved som täpper till skorstenen. Björkved har en enorm nackdelVeden innehåller mycket tjära, som ryker mycket kraftigt vid förbränning. Detta sot sätter sig på skorstenens väggar och täpper till den i flera månader.
Även ved från träd som poppel är inte särskilt lämplig för uppvärmning på grund av den höga förbrukningsnivån: de brinner snabbt, avger lite värme och gnistrar mycket.
Tidigare skrev vi hur man får gratis ved i Sverige och förklarade i detalj vem som har rätt till gratis ved och hur man ser till att den kommer hem till dig.